Mivel jár az öntözőrendszer telepítése?


Általában az öntözőrendszer telepítés módját kétféleképpen választjuk szét. Az egyik, ha kész kertbe telepítünk öntözőrendszert, illetve ha készülő kertbe. Ebben a cikkben ennek a két telepítésnek a menetét és módját szeretném bemutatni, ami némiképp különbözik is egymástól.
Amikor kész kertbe telepítjük ezt a berendezést, akkor nagyon körültekintő módon kell eljárni a kertben már meglévő növényekkel és tereptárgyakkal. Jellemzően minden kertben van gyep, amelyet ilyenkor egy speciális módon, az úgynevezett gyeptéglákkal emelünk ki. A csővezetékek nyomvonalait ugyanis 20-30 cm-es mélységben a gyep alatt is biztosítanunk kell. A nyomvonalon ilyenkor ásónyom szélességben 30 cm-es darabokban kiemeljük a gyeptéglákat és az árok szélébe helyezzük el. Az öntözőrendszer telepítés lényeges különbsége itt jelenik meg, mivel ilyenkor a zónák árkait egyesével ássuk ki és rögtön bele is szereljük az öntözőberendezés szerelvényeit, hogy mihamarább vissza is helyezhessük azt. Így elkerüljük a sérülését és a kiszáradás következtében történő zsugorodását. Bevallom tényleg nem túl bíztató látványt nyújt egy kész kert, amikor „szétkapom”, de a visszaállítás után nagy kövek szoktak leesni a megrendelőim nem is tudom mijéről, mert gyönyörűen visszaállítható a kert. Természetesen az öntözőrendszer hatására két-három hét után már nem csak hogy nem látszik semmi a beavatkozásból, de igen megdöbbentő változások állnak be a kert szépségében.
Amikor az öntözőrendszer telepítés készülő kertbe történik, akkor ennek a módja kétfelé válik akkor, ha már be van töltve a termőtalaj, illetve, ha még nincsen. Ha be van töltve a termőtalaj – és esetleg már a végleges szintjére van töltve, akkor a munka mindközül a legkönnyebben végezhető el. Az árkokat egyszerre ki ássuk és az öntözőrendszer telepítés folyamatát nem a zónák határozzák meg, hanem az egységes elv. Elkészülése után letemetjük. Ha nincs még betöltve a termőréteg, már akkor is elvégezhető a berendezés telepítése. Ezt szárazon rakásnak hívjuk. Lehúzzuk a csöveket és a szórófejeket föld segítségével a végleges szinthez igazítjuk. Nem nagy ördöngösség, de minden esetben a végső beállításra és igazításra még egyszer vissza kell menni!

Keresőoptimalizálás

veteránlink keresőoptimalizálás

Legutóbbi bejegyzések

Archívum